Bruine / zwarte rat

De bruine rat is een zoogdier behorende tot de orde van de knaagdieren.
De zwarte rat is een knaagdier uit de familie Muridae.

De bruine rat is een cultuurvolger, uitstekende graver en zwemmer. Het is een alleseter met een voorkeur voor het beste voedsel. s’ Nachts actief en komt voor langs: slootkanten, bebossingen(ruigten), riolen, mestputten, kruipruimten en afvalstortplaatsen. De bruine rat heeft Maximaal 15 worpen per jaar van gemiddeld 7 tot 10 jongen per nest. De jonge ratten zijn na 3 maanden geslachtsrijp en dragen gemiddeld 3 weken.

De zwarte rat is ook wel bekend onder de namen zolderrat, scheepsrat, huisrat, dakrat en pestrat. De wetenschappelijke naam van de soort werd als Mus rattus in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.

Informatie